Een stukje historie

De Heilig Hart van Jezus kerk in Boxtel werd gebouwd tussen 1899 en 1901 in een neogotische bouwstijl. Ruim honderd jaar lang deed het gebouw, dat inmiddels een Rijksmonument is, dienst als kerk.

Tot 1901 was de Petrusparochie de enige kerk in Boxtel. Al vanaf 1875 waren er pogingen ondernomen om in Breukelen een eigen parochie te stichten. In 1898 werd er een commissie gevormd, die een ernstige poging moest aanwenden en alle middelen diende te beproeven om tot de stichting van de nieuwe parochie te komen. De commissie had de steun van de bisschop, die vond dat een nieuwe parochie noodzakelijk was. Deze wordt gesitueerd in het westelijk gelegen buurschap Breukelen. Deze plek is verklaarbaar omdat hier o.a. het treinstation te vinden was. Met de nieuwe kerk werd dus een grote impuls gegeven aan de ontwikkeling van dit gebied.

De plek waar de kerk gebouwd wordt, wordt plaatselijk “Den Bult” genoemd, een plek waarvan de omgeving op dat moment nog geheel onbebouwd is.

Architect C. Fransen uit Roermond maakte het ontwerp voor deze prachtige kerk in neogotische stijl. De eerste steen van de Heilig Hartkerk werd uiteindelijk gelegd op het feest van Sint-Josef in 1900 en de inwijding vond plaats op 10 juni 1901.

Van 1901 tot 2015 heeft de kerk dienst gedaan als Rooms-katholieke kerk. In 2001, het jaar dat het 100-jarige bestaan werd gevierd, heeft het gebouw de status van Rijksmonument verworven. De Heilig Hartkerk is per 1 januari 2015 aan de eredienst onttrokken.

Beelden van beeldbankboxtel.nl